Cultuurprijzen 2018

Op vrijdag 14 december 2018 werden in CC De Brouckère de Torhoutse cultuurprijzen uitgereikt. Deze prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt door de Cultuurraad en het Lokaal Bestuur Torhout.

Het werd een wervelende avond met een uitverkochte zaal. De regie van de avond was in handen van Luc Descheemaeker, de ludieke presentatie van de show in handen van Jonas Roelens en Kristof Lataire. Het containerpark, met heel wat verborgen pareltjes, was de rode draad in de prijsuitreiking.

“De cultuurprijs is een symbolische afsluiter van de werking van de Cultuurraad van de voorbije 2 jaar”, aldus voorzitter van de Cultuurraad Eva Stael, “maar naast een symbolische dankjewel voor allen die zich inzetten voor cultuur in Torhout, willen we toch al eens vooruitkijken. Er staat de volgende 2 jaar heel wat te gebeuren: het project Street Art wordt gefinaliseerd. De Cultuurraad maakte ook een memorandum op, de volgende jaren willen we dat memorandum omzetten in actie”.

De cultuurprijzen werden uitgereikt in vijf categorieën: erfgoed, beloftevolle jongere, ambassadeur, lifetime achievement en vereniging.

Erfgoed

De stedelijke prijs voor cultureel erfgoed wordt toegekend aan een persoon, een vereniging of een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke integratie van het lokale cultureel erfgoed uit Torhout door ontsluiting, onderhoud (geheel of gedeeltelijk) en/of herbestemming.

De kandidaten voor deze erfgoedprijs zijn een aantal mooi gerestaureerde panden, met name de panden in de Alberic Deleustraat 42, de Alberic Deleustraat 25, de Nieuwstraat 6 en de Rijselstraat 91. Daarnaast werd ook de Torhoutse Schuttersgilde Sint-Sebastiaan voorgedragen.

De winnaar werd uiteindelijk de vreemde eend in de bijt, namelijk de Torhoutse Schuttersgilde Sint-Sebastiaan. Deze werd opgericht in 1384 en is daarmee Torhouts oudste vereniging. Ze beschikt nog over haar eigen archief en heeft een eigen Gildekamer in kasteel Ravenhof.

Beloftevolle jongere

De kandidaten voor ‘beloftevolle jongere’ worden aanzien als iemand/een groep die zich actief inzet voor jongerencultuur of cultuur in het algemeen in Torhout. Om aan het etiket ‘jongere’ te voldoen zijn de kandidaten allemaal jonger dan 26. De genomineerden zijn Nora Carette (dirigente Con Spirito), Stijn Defoirdt (journalist), de Houtlandse Benjamins (jeugdorkest), Simon Deketelaere (fotograaf-blogger), Anne-Leen Gevaert (hoboïste-dirigente), Hugo Pereira (klarinetist) en Lowie Trio (DJ).

De beloftevolle jongere werd Anne-Leen Gevaert. Zij is hoboïste en leerkracht, maar daarnaast freelance werkzaam in diverse ensembles, zoals het Nationaal Orkest van België. Ze dirigeert ook het Torhoutse koor Lamidore.

 

Lifetime achievement

De lifetime achievement of carrièreprijs is bestemd als bekroning voor de loopbaan van een persoon woonachtig of afkomstig uit Torhout met een grote verdienste op het gebied van cultuur. Namen zoals die van Roger Deceuninck (Kamermuziek Houtland), Gabriël Degrande (KWB), Jos Demol (Jazz’halo), wijlen Silvère Mansis (Vriendenkring Kunst Houtland), Noël Neyens (vrienden museum Torhouts Aardewerk) en Paul Warlop (allround kunstliefhebber) doen bij velen een belletje rinkelen.

Winnaar in deze categorie werd Paul Warlop. Hij is actief bij Rembert TK, The Black Cat, oprichter en bestuurder van de Andere Academie. Daarnaast is hij voorzitter van de Deelraad Kunsten en zit hij in de beheerraad van het Cultureel Centrum en het bestuur van de Cultuurraad.

Ambassadeur

De ambassadeur is een verdienstelijke persoon woonachtig of afkomstig uit Torhout die momenteel door zijn werk of inzet uitstraling aan het huidige socio-culturele leven in Torhout geeft. De laureaat is een ‘bezieler’ op cultureel vlak. Door zijn engagement kan hij mensen meer cultuur laten beleven, meer goesting geven in cultuur, cultuur promoten en uitdragen. Dit is niet noodzakelijk een ‘trekker’ maar kan ook een ‘ondersteuner’ zijn. Ook hier werden personen met verschillende culturele achtergrond geselecteerd: Maaike Cafmeyer (actrice), Joke De Pauw (bezieler minibib), Jonas Roelens (auteur), Jozef Vackier (bezieler Arthur Naeyaert) en Miet Warlop (visueel kunstenaar).

De winnaar werd Miet Warlop. Zij werkte zich de laatste jaren internationaal in de kijker met performances zoals Fruits of Labor, Big bears Cry Too en Ghost Writer and the Broken Hand Break. Deze voorstellingen zijn een mix van wervelende dans, voordracht en concert.

Culturele verenigingen

Tot slot kwamen de culturele verenigingen aan de beurt. De vereniging die de prijs krijgt, moet lid zijn van de Algemene Vergadering van Cultuurraad Torhout en werkzaam zijn op het grondgebied van Torhout. Zij wordt bekroond voor hun prestatie de afgelopen 2 jaar. Er kwamen zes verenigingen in aanmerking voor deze prijs: Cult Social (culturele en sociale evenementen), Danspas Wijnendale (volksdansgroep), Houtlands Harmonieorkest (orkest), KWB Torhout Content (gezinsactiviteiten), The Black Cat (jazzconcerten) en Smile (koor).

Hier kwam The Black Cat als winnaar uit de bus. Deze vereniging organiseert maandelijks jazzconcerten in El Gato Negro, met een mix van jonge talenten en gevestigde jazzmuzikanten. Vanaf februari 2019 verhuizen ze naar Club d

De winnaars kregen allemaal een gepersonaliseerd kunstwerk van de hand van O’Sekoer (Luc Descheemaeker). Deze boxen zijn nog tot 22 december te bewonderen in de tentoonstellingshal van het CC De Brouckère.

“We hebben heel mooie genomineerden en prachtige winnaars. In Torhout mogen we oprecht trots zijn op de vele verenigingen en individuele talenten die op cultureel vlak telkens het verschil maken.  Naast het brengen van schoonheid en ontroering heeft cultuur echter ook de kracht in zich om mensen met elkaar te verbinden.  Iets wat in onze maatschappij steeds waardevoller wordt.  Deze cultuurprijzen zijn het levende bewijs van de kracht en de verbondenheid van cultuur in Torhout!” aldus een heel gelukkige schepen van cultuur Lieselotte Denolf.

Herbeleef hier de prijsuitreiking:

IMG_5954.jpg
IMG_5955.jpg
IMG_5957.jpg
IMG_5958.jpg
IMG_5959.jpg
IMG_5960.jpg
IMG_5847.jpg
IMG_5848.jpg
IMG_5849.jpg
IMG_5850.jpg
IMG_5851.jpg
IMG_5852.jpg
(c) Apriotief bvba.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *