Geen corona in WZC Sint-Augustinus

In de nieuwe richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid worden de wzc’s gevraagd om actief en transparant te communiceren naar bewoners, familie en belanghebbenden over het outbreakplan. Ook Woonzorgcentrum Sint-Augustinus heeft een outbreakplan dat nauwgezet gevolgd wordt.

We kunnen onze derde week in lockdown hoopvol afsluiten met het nieuws dat het woonzorgcentrum op dit moment Corona vrij is! Op dit moment zijn er geen Covid-19 besmettingen. We blijven ons uiteraard inspannen om de bewoners maximaal te beschermen en denken goed voorbereid te zijn over de aanpak van een eventuele Covid-19 besmetting.

Het volledige zorgteam volgt extreme beschermingsmaatregelen. Daarbij worden dagelijks de verschillende parameters van de bewoners geregistreerd zoals: temperatuur, hoesten, kortademigheid… Deze resultaten worden gebundeld in de crisiscel van het woonzorgcentrum waar dagelijks beheersbeslissingen worden genomen in overleg met het corona-coördinatieteam van het lokaal bestuur.

Sinds 15 maart is een outbreakplan opgesteld dat bestaat uit verschillende fases, om de eventuele besmettingen snel op te sporen en te isoleren. Dit alles is uitgewerkt conform de richtlijnen van Zorg en Gezondheid en in overleg met de Coördinerend Raadgevend Arts en AZ Delta.

De 3 fases in het plan.

 Fase 1: In een eerste fase worden bewoners die symptomen vertonen in pre-isolatie geplaatst. Tijdens deze fase blijft de bewoner op de kamer om de andere bewoners te beschermen en worden de parameters drie maal per dag opgevolgd. Bij twijfel contacteert het zorgteam de huisarts. In deze fase draagt het personeel bijkomende persoonlijke beschermingsmiddelen.

Fase 2: Wanneer de huisarts de symptomen bevestigt start de tweede fase of isolatiefase. Dit betekent dat de huisarts in overleg met de coördinerend raadgevend arts ofwel een coronatest laat uitvoeren ofwel een ziekenhuisopname regelt. In deze fase nemen we uiteraard maximale beschermingsmaatregelen voor de bewoners en het zorgteam. Wanneer bevestigd wordt dat er geen Covid-19 besmetting is keren we terug naar de normale toestand. Bevestigde besmette bewoners worden verzorgd door een apart zorgteam (cohorte-fase).

Fase 3: Bij vaststellen van meerdere besmette bewoners (vanaf 4) wordt in het centrum voor dagverzorging een aparte zorgafdeling (cohorte) opgestart voor bewoners met Corona-besmetting. De gewone afdelingswerking voor de andere bewoners wordt op die manier behouden en besmetting wordt op die manier zoveel als mogelijk vermeden. Ook hier worden de bewoners verzorgd door een apart zorgteam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *