Alice Mandeville werd 102 op donderdag 26 november

IMG_7032

Alice werd geboren in Passendale op 26 november 1913. Ze was de jongste telg uit een gezin van zeven kinderen, drie broers en drie zussen. Om aan het oorlogsgeweld te ontsnappen, vluchtte de familie naar Parijs. Zo beleefde Alice haar eerste levensjaren in de omgeving van Montmartre. Na de oorlog keerden ze naar België terug en gingen in de Kortemarkstraat in Torhout wonen. Alice liep school tot haar vijftiende in het Sint-Vincentiusinstituut in de Spinneschoolstraat. Daarna ging ze werken als dienstmeisje bij de familie Vanhoutte (Fraeysstraat, nu villa D’Aussy). Toen haar moeder enkele jaren later ziek werd, stopte ze met werken om de zorg voor haar zieke ouders op te nemen. In januari 1943 trouwde ze op dertigjarige leeftijd met Leon Casier. De eerste jaren na het huwelijk bleven ze inwonen bij haar ouders in de Kortemarkstraat. Ondertussen werd het huwelijk bezegeld met een rijke kroost: Godelieve (°1944), Magda (°1945), Rita (°1946, al overleden), de tweeling Maria en Beatrijs die kort na de geboorte stierven (°1947), Allidor (°1949), Cecile (°1952) en Paul (°1957). Na de dood van haar ouders verhuisde de familie, eind de jaren veertig, naar de Poperbosstraat waar ze bleven wonen tot 1998. In 1991 stierf haar echtgenoot Leon op 81-jarige leeftijd. Op 1 februari 1998 nam Alice als een van de eersten haar intrek in de serviceflats en bleef daar wonen tot oktober 2010. Vanaf dan verblijft ze in het rusthuis.
Huishouden
Alice heeft zich altijd bekommerd over het huishouden en de opvoeding van haar talrijke kroost. Vakantie in het buitenland was niet aan de orde maar een jaarlijkse uitstap met de hele familie stond wel altijd op het programma. Zo gingen ze in de jaren zestig  met de trein op daguitstap naar Dinant, Bokrijk, de grotten van Han, de zoo van Antwerpen, de Meli in Adinkerke, het strand van Blankenberge…In 1969 werd een eerste auto gekocht en ging men vaak om boter naar Sluis en trappist naar Westvleteren. Over het geheim van haar lange leven is Alice resoluut: “nooit een te maar alles met mate!” Niet te veel eten, niet te veel drinken, niet te lang opblijven, niet te lang slapen, niet te luid en niet te stil, niet te klaar en niet te donker… Alice heeft dertien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen. (Met dank aan Servais Deroo)
Omdat 102 een zeer respectabele leeftijd is, maakte torhoutvandaag een serietje foto’s met sfeerfoto’s van de viering en groepsfoto’s van respectievelijk Alice met het personeel van het rusthuis, Alice met haar kinderen en Alice met de kleinkinderen en achterkleinkinderen.

IMG_7020.jpg
IMG_7021.jpg
IMG_7022.jpg
IMG_7023.jpg
IMG_7027.jpg
IMG_7028.jpg
IMG_7011.jpg
IMG_7012.jpg
IMG_7013.jpg
IMG_7014.jpg
IMG_7015.jpg
IMG_7016.jpg
(c) Apriotief bvba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *